Sve manje lične uplate za staž

Bez autora
Nov 04 2012

Od 2003, kada je prvi put uvedena samostalna uplata doprinosa, do danas, u Srbiji je bilo oko 226.842 onih koji su na ovaj način sebi obezbeđivali kakvu-takvu penziju. Danas, devet godina kasnije, oko 46.642 osiguranika koristi ovu mogućnost.Statistika fonda pokazuje da je više od polovine aktuelnih samostalnih uplata doprinosa na najnižu osnovicu, koja je 35 odsto prosečne zarade iz prethodnog tromesečja, a samo 13 njih uplaćuju po najvišoj propisanoj osnovici od 286.035 dinara.

Sve manje lične uplate za staž– Od 2003, kada je prvi put uvedena samostalna uplata doprinosa, do danas, u Srbiji je bilo oko 226.842 onih koji su na ovaj način sebi obezbeđivali kakvu-takvu penziju. Danas, devet godina kasnije, oko 46.642 osiguranika koristi ovu mogućnost, kaže Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose s javnošću u PIO fondu.

Statistika fonda, ističe Timotijević, pokazuje da je više od polovine aktuelnih samostalnih uplata doprinosa na najnižu osnovicu, koja je 35 odsto prosečne zarade iz prethodnog tromesečja, a samo 13 njih uplaćuju po najvišoj propisanoj osnovici od 286.035 dinara.

U zavisnosti za koju se osnovicu građani odluče kretaće se i mesečne rate doprinosa. Tako će za fiktivni minimalac uplata biti 4.404 dinara, za platu od, na primer 45.766 dinara, iznosiće 10.069 dinara, dok će za zaradu od 72.653 dinara rata biti 15.984 dinara.

Timotijevićeva dodaje da se na ovo samostalno uplaćivanje doprinosa odlučuju svi koji žele da obezbede radni staž kako bi u penziju otišli čim steknu bar jedan uslov.

– Zato su među onima koji sami uplaćuju doprinose najzastupljeniji građani koji nisu uopšte radili, ali i oni kojima je iz određenog razloga prestao radni odnos. Na tom spisku su i domaćice i studenti, kaže ona.

U penzijskom fondu procenjuju da je ekonomska kriza uticala ne samo na smanjenje broja onih koji sami sebi uplaćuju staž, već i na iznose koji se uplaćuju na staž.

Od 46.642 uplatioca, njih 17.127 bira najmanje rate, oko 11.500 se opredeljuje za sledeću na skali, koja iznosi 5.035 dinara.

U Fondu dodaju da građani nisu u obavezi da stalno uplaćuju ratu za koju su se prvi put opredelili već imaju mogućnost da je svakog meseca menjaju, s tim što svakoj promeni osnovice mora da prethodi novi zahtev Fondu, kao i zahtev za prestanak samostalne uplate doprinosa.

Pravo imaju sva lica koja su van osiguranja (nezaposleni, studenti, domaćice, đaci...), pod uslovom da su starija od 15 godina sa prebivalištem u Srbiji.

Statistika pokazuje da se praktično svaki 15 nezaposleni građanin od oko 750.000 nezaposlenih odluči da sam uplaćuje staž i tako stekne uslove za buduću penziju.

Upitan da prokomentariše šta je razlog da se tako drastično smanji broj onih koji su sami sebi uplaćivali doprinose za penziju, siromaštvo ili možda to što ne veruju da će doživeti penziju, dr Zoran Popov, ekonomista, kaže da je siromaštvo u najvećoj meri razlog zbog kog većina nezaposlenih danas više ne može da uplati ni tih 4.400 dinara mesečno.

On ne očekuje da će tu u skore vreme doći do bilo kakvog boljitka i napominje da je najveći deo, onih koji su 2003. počeli sebi da uplaćuje staž, verovao da će kroz nekoliko meseci naći neki posao, što je tada i moglo da se očekuje, ali da se taj period traženja odužio i da sada više nemaju novca da sebi uplaćuju staž.

– Ti ljudi su sada najverovatnije u sivoj zoni. O njima niko više ne vodi računa, kaže on i dodaje da razlog za odustajanje od uplate doprinosa sigurno nije povećavanje osnovice, jer se tu ništa drastično nije menjalo. Problem je, međutim, u ogromnom siromaštvu, zaključuje dr Zoran Popov.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik